Gestaltterapi

Alt, hvad der eksisterer, er her og nu. Fortiden eksisterer som erindring, nostalgi, fortrydelse, krænkelse, fantasi, legende, historie. Fremtiden eksisterer i den aktuelle her-og-nu-situation som forventning, planlægning, øvelse, venten og håb eller rædsel og fortvivlelse.

Gestaltterapien tager sit udgangspunkt i, hvad der er her og nu, ikke i hvad har der været, eller hvad der kunne komme. Det er en eksistentialistisk-fænomenologisk fremgangsmåde, og som sådan må den være oplevelsesorienteret og eksperimenterende.

Den faktiske oplevelse af en hvilken som helst situation behøver ikke at blive forklaret eller fortolket; den kan man være i direkte kontakt med, føle og beskrive her og nu. Gestaltterapi beskæftiger sig med det åbenbare, med det, der er umiddelbart tilgængeligt for klientens eller terapeutens opmærksomhed, og som kan deles og udfoldes i den kommunikation, der foregår i øjeblikket.

Dette citat fra Laura Perls udtrykker essensen i gestaltterapi: Det er ikke en terapi, baseret på objektiv analytisk videnskabelighed, men en oplevelsesbaseret psykoterapi, der styrker den enkelte i at opleve sig selv som et unikt, levende og ansvarsbevidst menneske.

I gestaltterapi er det personlige møde mellem klient og terapeut af central betydning. Her inviteres klienten til at give udtryk for sine følelser, tanker og iagttagelser og til at eksperimentere med nye måder at reagere og handle på. Målet er, at klienten kan gøre op med indlærte vaner og automatreaktioner og dermed genfinde troen på sig selv og tage ansvar for sine handlinger og sit liv.

I denne proces er terapeuten en både lyttende og aktiv medspiller, der investerer al sin viden, sin erfaring og sin opmærksomhed i mødet med klienten.

Gestaltterapi handler om

  • at sanse det, der er i nuet
  • at blive bevidst om automatiske adfærdsmønstre
  • at afslutte uafsluttede situationer, så der bliver frisat energi
  • at tage ansvar for sit eget liv.

Gestaltterapiens baggrund
Gestaltterapien blev udviklet af psykoanalytikerne Fritz og Laura Perls i tiden fra 1940 og frem til 1970.
Blandt de retninger, der specielt fik indflydelse på gestaltterapien og dens principper og metode, er først og fremmest gestaltpsykologien. Men også eksistentialismen, fænomenologien, taoismen og zenbuddhismen har påvirket udformningen.

Klinik for terapi Århus